έχει καταδικαστεί σε θάνατο για έναν φόνο που διέπραξε το 2004

Η Λίζα Μοντγκόμερι σε νεαρή ηλικία

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Παρασκευή την προγραμματισμένη πρώτη εκτέλεση γυναίκας σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από περίπου 70 χρόνια, ορίζοντας ως ημέρα πραγματοποίησής της την 8η Δεκεμβρίου.

Η Λίζα Μοντγκόμερι έχει καταδικαστεί σε θάνατο για έναν φόνο που διέπραξε το 2004.

Είχε βρεθεί ένοχη για τον στραγγαλισμό μιας εγκύου στο Μισούρι.

Τον Δεκέμβριο του 2004 η Μοντγκόμερι οδήγησε από το Κάνσας, όπου διέμενε, μέχρι το σπίτι της Μπόμπι Τζο Στίνετ, στο Μισούρι, δήθεν για να αγοράσει ένα κουτάβι, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

“Όταν μπήκε στο σπίτι η Μοντγκόμερι επιτέθηκε στην Στίνετ, η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος, και της έσφιγγε τον λαιμό μέχρι που το θύμα έχασε τις αισθήσεις του. Χρησιμοποιώντας ένα κουζινομάχαιρο, στη συνέχεια η Μοντγκόμερι άνοιξε την κοιλιά της με αποτέλεσμα η Στίνετ να ανακτήσει τις αισθήσεις της. Οι δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια και η Μοντγκόμερι τελικά στραγγάλισε την Στίνετ. Έπειτα της αφαίρεσε το βρέφος από την κοιλιά, το πήρε μαζί της και προσπάθησε να πείσει ότι ήταν δικό της”.

Θα εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση στην ομοσπονδιακή φυλακή Τερ Οτ της Ιντιάνα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ήταν η Μπόνι Χέντι, η οποία θανατώθηκε σε θάλαμο αερίων στο Μισούρι το 1953, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης την Παρασκευή προγραμμάτισε και την εκτέλεση, στις 10 Δεκεμβρίου, του Μπράντον Μπέρναρντ, ο οποίος μαζί με τους συνεργούς του δολοφόνησε δύο πάστορες, το 1999.

Οι δύο εκτελέσεις θα είναι η όγδοη και η ένατη που θα πραγματοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2020.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση Τραμπ τερμάτισε μια ανεπίσημη διακοπή 17 ετών στις ομοσπονδιακές εκτελέσεις .

Το 2007 ένα αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο για την Δυτική Περιφέρεια του Μισούρι καταδίκασε την Μοντγκόμερι σε θάνατο. Οι ένορκοι την έκριναν ομόφωνα ένοχη για το οποσπονδιακό αδίκημα της απαγωγής με κατάληξη τον θάνατο.

Η δικηγόρος της, η Κέλι Χένρι, υποστήριξε ότι η Μοντγκόμερι έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τον ξυλοδαρμό που υφίστατο ως παιδί και ότι είναι ψυχικά ασθενής και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκτελεστεί.

Οι εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση συνηθίζονται στις ΗΠΑ. Ποιος τις ανακάλυψε και τι περιέχει το δηλητηριώδες “κοκτέιλ”, που χορηγείται στους θανατοποινίτες

Σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολιτείες εκτελούν τους θανατοποινίτες τους με τη βοήθεια ενός χημικού κοκτέιλ το οποίο σκοτώνει σιγά- σιγά και αθόρυβα

Ήταν το 1977 όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε αυτή η μέθοδος στην πολιτεία της Οκλαχόμα.

Λίγο αργότερα η πολιτεία του Τέξας υιοθέτησε αυτή τη μέθοδο αντικαθιστώντας  αυτή την ηλεκτρική καρέκλα.

Τι περιέχει το θανατηφόρο κοκτέιλ

Η θανατηφόρα ένεση επινοήθηκε από τον Jay Chapman. Είναι ένα κοκτέιλ φαρμάκων, γνωστό με το όνομα “πρωτόκολλο Chapman”.

Τρεις είναι οι χημικές ουσίες του “πρωτοκόλλου Chapman”:15-50cc θειοπεντάλ, 15-50cc Pavulon και 15-50cc χλωριούχου καλίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, πριν από κάθε εισαγωγή ουσίας, διοχετεύεται αλατούχο διάλυμα στον ενδοφλέβιο σωλήνα, ώστε να τον καθαρίζει και να εμποδίσει ενδεχόμενη χημική αντίδραση που θα μπορούσε να τον μπλοκάρει.

Τυπικά, η όλη διαδικασία δεν κρατά πάνω από 3 έως 5 λεπτά.

Διαδικασία εκτέλεσης

Υπάρχει μια τελετουργία που πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα. Αρχικά ο μελλοθάνατος  ξαπλώνει σε ένα φορείο. Εκεί του δένουν το σώμα και τα πόδια με δερμάτινους ιμάντες.

Τα γυμνά του χέρια δένονται σε σανίδες που εξέχουν από το φορείο, στα δύο πλαϊνά.

Τεχνικοί τοποθετούν έναν καθετήρα σε μια φλέβα σε καθέναν από τους βραχίονες του κρατουμένου.

Του διοχετεύονται 10ml διαλύματος ηπαρίνης, ώστε να εμποδιστεί ο σχηματισμός θρόμβων.

Στη συνέχεια μια φιάλη 1.000ml αλατούχου διαλύματος συνδέεται στα άκρα των καθετήρων και ο κρατούμενος οδηγείται στο θάλαμο εκτελέσεων, όπου οι κουρτίνες είναι τραβηγμένες, ώστε να μπορούν οι μάρτυρες να παρακολουθούν τη διαδικασία.

Μέτα είναι η στιγμή που ο κρατούμενος κάνει τις τελευταίες του δηλώσεις. Στη συνέχεια ένας φύλακας δίνει το σήμα για να αρχίσει η διαδικασία της εκτέλεσης.

Ποια είναι τα φάρμακα του κοκτέιλ

Όλες οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στη θανατηφόρα ένεση είναι:

1) Το θειοπεντάλ είναι ένα βαρβιτουρικό που χρησιμοποιείται ευρέως ως αναισθητικό και προκαλεί αναισθησία πολύ γρήγορα, αν χορηγηθεί ενδοφλεβίως.

2) Το Pavulon είναι μυοχαλαρωτικό που παραλύει το διάφραγμα και, έτσι, σταματά την αναπνοή,

3) Χλωριούχο κάλιο που  προκαλεί  καρδιακή προσβολή.

Το μηχάνημα διαθέτει 6 σύριγγες, που ενεργοποιούνται αυτόματα. Οι τρεις από αυτές περιέχουν τα θανατηφόρα φάρμακα και οι άλλες τρεις ακίνδυνο αλατούχο διάλυμα.

Η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο. Τυπικά, για την όλη διαδικασία, χρειάζονται 30-45 λεπτά

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ , περίπου 3.175 κρατούμενοι σε 32 Πολιτείες  είναι στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.

Από το 1977, όταν και η  θανατική ποινή επανήλθε σε ομοσπονδιακό επίπεδο περισσότεροι από 1200 κρατούμενοι έχουν εκτελεστεί.

Η θανατηφόρα ένεση έχει γίνει η η σχεδόν αποκλειστική μέθοδο εκτέλεσης στην Αμερική καθώς φημολογείται ότι είναι η λιγότερο επώδυνη μέθοδος.

 Η πρακτική αυτή έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό. Η  Κίνα , η Ταϊλάνδη , η Γουατεμάλα και η Ταϊβάν έχουν επιλέξει αυτή τη μέθοδο.

Πηγή: Gizmodo.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

VOICE LiveClubbing-Veria: ο Ηλίας Καμπακάκης για μια και μόνο εμφάνιση, Σάββατο 17 Ιουνίου!

SummerLiveEvents 2023-vol 5: Ηλίας Καμπακάκης instagram: @petroskesidis_official -Στο 5ο κ…